Opet "rampa" za Srpsku listu; Đurić: Uskoro s Vučićem o tome

Kosovska Centralna izborna komisija ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradinačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

13:08

Opet

Za kandidate Srpske liste glasalo je sedam od 11 članova CIK, dva predstavnika opozicionog Pokreta Samoopredeljenje bila su protiv, dok vladajuća koalicija stranaka nije ni delegirala dva člana iz svojih redova.

Član Samoopredeljenja u CIK-u Adnan Rustemi zatražio je od kandidata Srpske liste za gradonačelnika da se ograde od ostavke koju su ranije podneli institucijama Kosova i Metohije, umesto "institucijama Republike Kosovo", prenela je KTV.

Kako je prenela Koha, Rustemi je rekao da on i njegov stranački kolega nisu glasali protiv Srpske liste, ali da, kako je rekao, treba poštovati kosovski ustav i zakone.

Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović izjavio je da je odbijanje komisije da potvrdi kandidate te stranke "politički napad" s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi koje propisuje zakon. Očekuje se da će Srpska na ovu odluku uložiti žalbu.

"Srpskom narodu na Kosovu ukinuta sva prava"

Sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava, ocenio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno", naveo je Đurić u saopštenju.

On je najavio da će posle konsultacije predsednika Srbije, Vlade i Srba sa Kosova i Metohije biti doneta zajednička odluku o daljim koracima. "Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisija danas su uveli mere nacionalne segregacije a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu", naveo je Đurić.

Dodao je da "Srbija, kao demokratska i odgovorna država, Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom".

Đurić je ocenio da "neverovatno da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: