"Situacija u Evropi kao pred Drugi svetski rat. Ako se EU raspadne, svi smo propali"

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

21:31

Foto: Tanjug/AP

Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

"Populisti u Evropi napreduju zato što umerene stranke i političke snage nisu bile uspešne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora", rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

"Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspešno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine", ocenio je Šarec.

"Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito", zaključio je Šarec.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspeo da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i levih stranaka i tako sprečio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: