Dodik: Važna podrška patrijarha Irineja pred put u Vatikan

Dodik je najavio da će u susretu s papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

13:57

Dodik: Važna podrška patrijarha Irineja pred put u Vatikan

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je veoma važna podrška srpskog patrijarha Irineja pred put u Vatikan.

"I ovde sam, kao što nalaže i moj osećaj da to tako bude, razgovarao sa njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC). Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od njegove svetosti", istakao je Dodik.

On je, podsetivši na odličnu, kontinuiranu zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je kazao da je "najvažniji identifikacioni element srpskog naroda", rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru RS, već i na prostoru koji pokriva Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), na šta ukazuju "ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava".

"Skoriji primer toga je Saborna crkva u Mostaru, gde je gospodin Vučić boravio sa mnom. Obezbedili smo sav neophodan novac da se taj Saborni hram potpuno obnovi i da se na taj način obnovi i pravoslavni verski život u samom Mostaru", naveo je Dodik.

Iskoristio je priliku da poželi građanima srećne uskršnje praznike.

"Čeka nas naš najveći praznik. U Republici Srpskoj već se oseća svečarska atmosfera povodom predstojećeg Uskrsa", zaključio je Dodik. Patrijarh srpski Irinej istakao je posle sastanka da je važno da "pomognemo jedni drugima, čineći sve što možemo da probleme koje imamo prebrodimo, a koji nažalost, nisu mali".

Irinej je naglasio da SPC pozdravlja put srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Vatikan. "Smatram da Katolička crkva i mi jesmo bliski, ima više toga što nas sjedinjuje nego što nas razdvaja."

Sadašnji papa je čovek u koga svet ima puno poverenje i ima puno osobina episkopa hrišćanskog. Mi ga pozdravljamo i drago mi je sve što čujemo o njemu, a ovo će biti jedintvena prilika da predsednik Dodik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču Katoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda", poručio je Irinej.

On je takođe iskoristio priliku da svima čestita Uskrs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: