Sputnjik: Američki bombarderi koji su nas bombardovali prilaze Srbiji

Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 24.04.2019.

07:48

Sputnjik: Američki bombarderi koji su nas bombardovali prilaze Srbiji
Foto: Getty Images/ Ethan Miller / Staff

Kako Sputnjik saznaje, u manevrima će učestvovati i američki bombarderi B-1B. Avioni koji su pre tačno 20 godina bombardovali SR Jugoslaviju izbaciće bombe na poligon Krivolak.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je vežba "Odlučni udar 2019" deo velikog manevra "Anđeo čuvar", koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi, na kojoj će učestvovati čak 27.000 vojnika.

"Primarni cilj vežbe 'Anđeo čuvar' biće uvežbavanje snaga SAD i njihovih saveznika iz NATO-a za reagovanje u slučaju krize na prostoru koji gravitira ka Crnom moru i na Balkanu, zato je posebna dinamika vežbe na teritoriji Mađarske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. Makedoncima je jako stalo, jer im iz unutrašnjepolitičkih razloga prema regionu kao poruka treba neka velika aktivnost koja će etablirati njihov ulazak u NATO i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", kaže Radić.

On dodaje da scenario vežbe u Makedoniji predviđa učešće do dve hiljade domaćih i isto toliko američkih vojnika, saveznika iz Crne Gore, Albanije, Bugarske i Litvanije, a trebalo bi da pokaže kako izgleda uspostavljanja mira.

Kuriozitet vežbe je, kako navodi Radić, činjenica da će se na ovim prostorima prvi put pojaviti američki strateški bombarderi B-1B, avioni koji su korišćeni u napadu na SR Jugoslaviju 1999. godine. Korišćeni su i u Iraku i Avganistanu, vrlo retko se pojavljuju na vežbama u Evropi, a uopšte je presedan za naš region da strateški bombarderi prikažu svoju moć, kaže ovaj vojni analitičar.

"Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru. Bombarderi će verovatno doleteti iz baze u Velikoj Britaniji, gde imaju logistiku, a tamo će doći iz svoje matične baze u Sjedinjenim Američkim Državama. Ući će u vazdušni prostor Makedonije, baciti bombe i vratiti se nazad, ali to će verovatno izazvati jako velike reakcije u našem javnom mnjenju", ocenjuje Radić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: