Vučić: Veoma sam zabrinut zbog odluke CIK-a, to je brutalno ukidanje demokratije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje uoči susreta u Berlinu da ne zna kako i o čemu može da razgovara sa predstavnicima Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

14:01

Vučić: Veoma sam zabrinut zbog odluke CIK-a, to je brutalno ukidanje demokratije
Tanjug, Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog odluke Centralne izborne komisije da odbije kandidature predstavnika Srpske liste za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ocenivši to kao brutalno ukidanje demokratije.

"Veoma, veoma, veoma sam zabrinut zbog mere da se Srpskoj listi ne dozvoli da učestvuje na izborima. Mi smo potpisali Briselski sporazum... u tački sedam ili osam nam se nameće kao obaveza učešće na izborima po kosovskim zakonima, ali im sada smeta što Srpska lista pobeđuje", rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Vučić je dodao da je uložen ogroman novac kako bi se uništio ugled Srpske liste i kako bi se ona razorila, a Srbi odvojili od Beograda i Srbije. Prema njegovim rečima stranci su napravili svoje medije na severu Kosova kako bi vodili kampanju za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu.

"Ali nisu uspeli, jer Srbi sve znaju, oni će biti uz svoj narod i državu. Videli su da im ni milioni dolara ne pomažu da promene volju srpskog naroda", dodao je. Vučić je rekao i da su "Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju".

On je rekao da ne zna o čemu bi u ovom trenutku razgovarao sa Prištinom.

"Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom", dodao je Vučić koji je rekao da će ;Kosovo biti jedna od ključnih tema i u njegovim susretima sa predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Djinpingom.

"Ja moram da kažem da ne razumem... Uvek sam poštovao kancelarku Angelu Merkel i predsednika Emanuela Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom", rekao je Vučić, upitan da li Priština poslednjim potezima obesmišljava predstojeći susret u Berlinu.

Ocenjuje da to što kosovska Centralna izborna komisija ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije predstavlja ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

Kancelarki Merkel i ostalim liderima u Berlinu postaviće, kaže, pitanje kako se naziva to kad nekome branite da se kandiduje, zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako u njoj nema ništa protivzakonito niti narušava nečija ljudska prava.

Navodeći da će Kosovo biti jedna od ključnih tema sa predsednikom Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, Vučić je rekao da je šokiran bezobrazlukom i drskošću Prištine, nakon odluke kosovske Centralne izborne komisije, koja ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

"To su neverovatne stvari, šokiran sam da nečiji bezobrazluk i drskost mogu da idu to tih granica. To su stvari koje se ne rade", istakao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Pekingu. On je dodao da je to ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

"Neću da kažem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava...Razmislite kako se to naziva", rekao je Vučić.

Dodao je da će to pitanje da postavi i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ostalim liderima u Berlinu, kao i da će o tome da razgovara i sa Putinom i Sijem, iako je, kaže, siguran da oni dele njegovo mišljenje.

Vučić je podsetio da je jedna od tačaka u Briselskom sporazumu da Srbi imaju obavezu da učestvuju na izborima po kosovskim zakonima, ali da im sada smeta to što Srpska lista pobeđuje.

Dodao je da je ogroman novac uložen da se razori Srpska lista i Srbi odvoje od Beograda i Srbije. "Pogledajte koliko su svojih medija stranci stvorili na severu Kosova samo da bi razorili ugled Srpske liste, sve kampanje za kriminalizaciju severa i Srba na KiM i ništa nisu uspeli. Možete da pišete šta hoćete, da lažete, Srbi će da budu uz svoj narod i svoju državu", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo će pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju.

Upitao je i šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja.

"Očekujete da Srbi kažu - nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović... Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova", rekao je Vučić.

Kako kaže, zovu ga svakog dana i pitaju da li ima nešto da uradi da odobrovolji Albance. Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju", kaže Vučić.

Na pitanje da li se potezima Prištine, uključujući i ovaj poslednji, obesmišljava predstojeći susret u Berlinu, predsednik kaže: "Ja moram da kažem da ne razumem...Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: