Izrael odobrio hiršćanima iz Gaze da proslave Uskrs u Jerusalimu

Izrael je dozvolio da 500 palestinskih hrišćana iz pojasa Gaze slavi Uskrs u Jerusalimu.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

13:12

Izrael odobrio hiršćanima iz Gaze da proslave Uskrs u Jerusalimu
Ilustracija: Thinkstock

Palestinska uprava je navela da će 300 hrišćana moći da uđe u Jerusalim i na drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu, a još 200 će moći da otputuje u Jordan i preko te zemlje u svet.

Izraelski mediji objavili su nedavno da je koordinator za aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijima izmenio raniju politiku, dozvolivši da samo 200 hrišćana ode iz Gaze i to samo u Jordan, a dozvole za posete Jerusalimu i Zapadnoj obali nisu date.

Dozvole su dobili samo stanovnici Gaze stariji od 55 godina.

Uskrs, koji simboliše vaskrsenje Isusa, u pravoslavnim crkvama smatra se glavnim verskim praznikom, za razliku od katoličkih i protestantskih, kojima je u fokusu Božić, navode izraelski mediji.

Pravoslavni hrišćani, kojima pripada većina Palestinaca, slave Uskrs 28. aprila, kada hodočasnici iz celog sveta dolaze u Crkvu Svetog groba u Jerusalimu, najviše na ceremonju Svetog ognja i učestvuju u liturgijama nekoliko dana.

Hrišćani u Gazi su oštro kritikovali prvobitnu odluku Izraela, za koju su tvrdili da ima za cilj presecanje veze Gaze sa Zapadnom obalom.

Lideri hiršćanske zajednice u Gazi su rekli da nema razloga da se bilo kome od njenih članova zabrani poseta Jerusalimu i Vitlejemu za vreme praznika, pozivajući se na tvrdnju Izraela da obezbeđuje slobodu ispovesti za sve.

Izraelska organizacija za ljudska prava Giša je takođe tražila da se poveća broj dozvola za izlazak iz Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: