Austrijski političar koji je pesmom napravio haos podneo ostavku

Političar Kristijan Šliher iz Slobodarske partije podneo ostavku pod pritiskom javnosti nakon što je njegova antimigrantska pesma izazvala žestoke reakcije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2019.

13:39

Austrijski političar koji je pesmom napravio haos podneo ostavku
Ilustracija: Thinkstock

To je potvrdio vicekancelar Hajnc-Kristijan Strahe, Šliherov stranački kolega koji je rekao da će on napustiti i stranku FPO.

Šliher podnosi ostavku i na mesto zamenika gradonačelnika Braunaua na Inu, inače rodnog mesta Adolfa Hitlera.

U pesmi Šliher poredi migrante sa pacovima i upozorava na opasnost od mešanje kultura, prenose austrijski mediji.

Oštro je reagovao i kancelar Sebastijan Kurc koji je u koaliciji sa Slobodarskom partijom od 2017. zatraživši da se njen ogranak u gornjoj Austriji distancira od pesme. "Izbor reči je "odvratan, nehuman i duboko rasistički", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: