"To je 100 odsto antialbansko":Žene iz Sirije obučene u burke stigle u sud

Priština -- Žene, njih 32, koje su sa sirijskih ratišta vraćene krajem prošle nedelje na Kosovo i Metohiju dovedene su u Osnovni sud u Prištini u pratnji advokata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/evdoha
Foto: Depositphotos/evdoha

Pročitajte još:

Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu

Kako je preneo prištinski Ekspres, one su u sud došle obučene u "burke", potpuno pokrivene.

Tim povodom oglasio se prištinski filozof i savetnik predsednika parlamenta Bljerim Ljatifi, koji kaže da potpuna pokrivenost žena ni na koji način ne može biti tradicija Albanaca.

Prema njegovim rečima, fundamentalni koncept moralnosti kod Albanaca povezan je sa licem žene.

"Svaki narod ima svoju moralnu tradiciju, osnovne pojmove po kojima se razlikuje između dobrog i lošeg. Kod Albanaca, osnovni koncept moralnosti je koncept praštanja. Verbalne karakteristike ovog koncepta su: "držanjem prsta", "držanjem svetla", "licem", "okom", napisao je on je svom profilu na Fejsbuku.

Prema tome, puna pokrivenost tela žene može biti sve osim tradicije Albanaca, rekao je Ljatifi.

"To je 100 odsto antialbansko", zaključio je.

Prema pisanju Ekspresa, ova Ljatifijeva reakcija dolazi upravo u trenutku kada se veliki broj žena vratio iz Sirije, gde su boravile sa svojim muževima, od kojih su, kako se tvrdi, neki ratovali protiv terorističke organizacije ID.

Inače, potpuna pokrivenost tela, odeća poznata kao "burka" je tradicija bliskoistočnih zemalja.

Burka je duga, komotna haljina koja pokriva celo telo, od glave do pete, koju muslimanske žene nose u javnosti.

U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 građana Kosova, od kojih četvoro borci, 32 žene i 74 dece. Vraćeno je još devetoro dece koja su u sirijskom ratu ostala bez oba roditelja.

Četvorici boraca je, na zahtev tužilaštva, određen pritvor na 48 sati, dok je ostalima pružena medicinska i pomoć u rehabilitaciji.

Povratnici su smešteni u centru za azil na periferiji Prištine, preneli su ranije prištinski mediji.

Prema policijskim informacijama, veruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konflikntim zonama, 49 žena i osmoro dece, koji su građani Kosova ili poreklom sa Kosova.

Prištinske institucije su saopštile da će raditi i na njihovom povratku.

Ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da se na ovoj inicijativi radilo od oktobra prošle godine i da je podrška SAD bila od izuzetne važnosti.

"Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmeni informacija i o tome gde se građani nalaze. Zbog osetljivosti cele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizuje", rekao je ranije Tahiri.

Tahiri je kao cilj Prištine naveo nameru da vrati sve svoje građane, a da će svako za koga se utvrdi da je bio deo terorističke organizacije, biti suočen sa pravdom.

Tahiri je ranije danas obavestio prištinsku vladu da je Evropska unija zatražila informacije o akciji vraćanja građana Kosova iz Sirije.

strana 1 od 113 idi na stranu