Dodik: S papom o RS, Stepincu, Jasenovcu

Beograd -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u petak tokom posete Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o položaju RS.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prema rečima Dodika, Republika Srpska je ugrožena. Takođe, kazao je i da će s papom razgovarati i o ulozi Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u NDH, koji je, napominje, za vreme Drugog svetskog rata blagoslovio stradanje najmanje pola miliona Srba u ustaškom logoru u Jasenovcu.

"Teme su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi između Vatikana, kao države i BiH. Naravno, i odnosi Katoličke crkve i BiH, u tom kontekstu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice ovde u BiH, pa time i pravoslavne zajednice. Razgovaraćemo o nekim aktivnostima koje smo pokrenuli vezano za obeležavanje genocida u Jasenovcu", rekao je Dodik za Kurir uoči posete Vatikanu.

On je naveo da će sa papom razgovarati i u vezi sa ulogom Stepinca, koga Hrvati žele da proglase za sveca, i da će s tim u vezi papi preneti već poznati stav da je Srtepinac bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoaslovio stradanje najmanje 500.000 Srba u Jasenovcu.

"Govoriću o pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio, imajući u vidu da je u sistemu logora Jasenovac bio i logor za decu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti, koje su bile usmerene čak i najmladje pripadnike srpske pravoslavne zajednice", dodao je Dodik.

On je istako i da će tokom posete Vatikanu sa svim svojim sagovornicima razgovarati o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

strana 1 od 137 idi na stranu