"Moj prvi zadatak - oslobađanje vojnih zatvorenika"

Kijev -- Volodimir Zelenski izjavio je da će njegov prvi zadatak kao predsednika biti da obezbedi oslobađanje vojnih zatvorenika iz pritvora u istočnoj Ukrajini i Rusiji

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Pročitajte još:

Komičar proglasio pobedu u Ukrajini

"Napuštam mesto predsednika, ali ne napuštam politiku"

"Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara", rekao je novinarima Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, ubedljivo pobedio Petra Porošenka na predsedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podseća AP.

"Obećavam, nikada vas neću izneveriti!"

Obećavam, nikada vas neću izneveriti, poručio je večeras Ukrajincima komičar Volodimir Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, budući predsednik Ukrajine.

Zelenski je rekao da "iako još uvek nije predsednik, može da govori kao građanin Ukrajine", sugerišući da njegova ubedljiva pobeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz "okoštale" politike.

"Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza - pogledajte nas. Sve je moguće", istakao je Zelenski, prenosi AP.

Posle objavljenih izlaznih anketa, prema kojima je osvojio 73 odsto glasova, a Petro Porošenko samo 25, Zelenski je poručio Ukrajincima: "Obećavam, nikada vas neću izneveriti".

Ukrajinski predsednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje, navodi BBC.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odneo ubedljivu pobedu.

Pobeda Zelenskog sa tolikom razlikom predstavlja gorak udarac za Porošenka koji je na vlasti od 2014. godine.

Svet

strana 1 od 406 idi na stranu