Sabor Islamske zajednice u BiH dobio novo rukovodstvo

Danas je u Sarajevu održana konstitutivna sednica Sabora Islamske zajednice u BiH na kojoj je izabrano rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog tela IZ u BiH.

Izvor: N1 BiH/Anadolija

Subota, 20.04.2019.

18:11

Sabor Islamske zajednice u BiH dobio novo rukovodstvo
Foto: B92

Za predsednika Sabora izabran je Safet Softić, a za dvojicu potpredednika izabrani su Edhem Bičakčić i Mirza Šabić.

Za sekretara Sabora imenovan je Faruk Hašimović.

U nastavku zasedanja biće održana prva redovna sednica na kojoj će se razmatrati više tačaka dnevnog reda među kojima su izveštaji o radu i finansijski izveštaji organa Islamske zajednice za 2018. godinu.

Imenovane nove muftije u Bihaću i Zenici

U Sarajevu je održana konstitutivna sednica i prva redovna sednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u novom sazivu, a Sabor je potvrdio predlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovica, kojim je Mevludin ef. Dizdarević imenovan za novog zeničkog, a Mehmed ef. Kudić za novog bihaćkog muftiju.

Na početku zasedanja sabornicima se obratio reisu-l-ulema Kavazović koji je u svome izlaganju, između ostalog, kazao kako je snaga ove zajednice ne proističe iz velikih funkcija, niti iz materijalne osnove s kojom ona raspolaže. Kako je rekao, zajednica svoju snagu crpi iz poverenja čestitih muslimana i muslimanki, džematlija.

"To su dobri i plemeniti ljudi, koji s velikom predanošću grade i čuvaju naše džemate, održavaju džamije, šalju decu u mektebe i medrese, obavljaju svoje verske dužnosti i obaveze i podižu vakufe. Ovo je zajednica domaćina koji odvajaju od svog imetka za vakufe, izdvajaju svoj zekat i sadekatu-l-fitr i koji putem sergije daju podršku svakom infrastrukturnom projektu u Zajednici i odgovaraju na potrebe muslimana u teškim prilikama", kazao je kavazović.

Sabor je potvrdio predlog reisu-l-uleme za imenovanje muftija na petogodišnji mandat i to: Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remzije ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, hfz. Mevludina ef. Dizdarevića za muftiju zeničkog, hfz. Mehmeda ef. Kudića za muftiju bihaćkog, Nedžada ef. Grabusa za muftiju u IZ u Sloveniji, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: