Manji incident kod skupštine po završetku protesta "1 od 5 miliona"

Nakon završetka protesta "Jedan od pet miliona" večeras se dogodio manji incident u blizini skupštine, kada je jedna sugrađanka ušla u masu kolima.

Izvor: Blic, Tanjug

Subota, 20.04.2019.

17:42

Manji incident kod skupštine po završetku protesta
Tanjug/Tanja Valiæ

Posle obraćanja kod RTS-a dok su se učesnici razilazili žena je kolima pokušala da prođe raskrsnicu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša tvrdeći da nije znala da je u toku protest i da nije videla da je policija zatvorila ulicu za saobraćaj.

Sa druge strane, učesnici protesta su je optužili za provokaciju.

Nakon kraće rasprave kod skupštine žena je produžila kolima svojim putem, a učesnici protesta su se razišli.

Predstavljen tim za pregovore

Na protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu danas je predstavljen tim za pregovore s vlastima.

Branislav Lečić pozvao se na spremnost za dijalog, koju je iskazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i pročitao tim u kojem su, kaže, stručnjaci i vanstranačke ličnosti.

To su pofesori Čedomir Čupić, Dušan Vuičićević i Snježana Milivojević, politikolozi Jovanka Matić i Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obdradović i Zoran Gavrilović, a u razgovor o medijima uključiće se i NUNS i Asocijacija slobodnih medija.

Protest je počeo kod Terazijske česme, što nije bila i jedina razlika u odnosu na prethodna okupljanja, jer je bilo manje ljudi, i manje energije, pa je i Lečić nastojao da motiviše okupljene porukama da se protest nastavlja i da treba da dolaze sve dok "ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena".

Energija je malo splasnula, jer su bila prevelika očekivanja od protesta 13. aprila, rekao je jedan od organizatora. Lečić je rekao i da je zemlja u dubokoj društvenoj i političkoj krizi, za koju je, kaže, odgovoran predsednik Srbije, a pozvao je učesnike da ne mrze one koji su "zbog sendviča" došli juče na skup Aleksandra Vučića, a oni će se, kaže, "postideti zbog toga i već se stide".

Potom je pozvao u šetnju do RTS. Protestu su prisustvovali opozicioni političari Dragan Đilas, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Živković, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać...

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Upad u RTS

16. marta, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen. Takođe, ove nedelje je došlo do kratkotrajne blokade Skupštine grada predvođene Obradovićem, kada je u nekoliko navrata došlo i do verbalnog okršaja sa ženama iz Skupštine grada koje su blokirale ulaz u ovu instituciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: