U nedelju drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini

U Ukrajini se u nedelju odžava drugi krug predsedničkih izbora, a ankete upućuju na ubedljivu pobedu Volodimira Zelenskog nad Petrom Porošenkom.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2019.

15:59

U nedelju drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Porošenko je bio predsednik gotovo pet godina dok je Zelenski igrao ulogu predsednika na televiziji više od tri godine, prenosi agencija AP, navodeći da će se na izborima u nedelju u koštac uhvatiti imidž i iskustvo.

Zelenski, 41-godišni komičar, najpoznatiji je po svom televizijskom liku nastavnika koji postaje predsednik nakon što se po društvenim mrežama proširio video-snimak u kome on osuđuje korupciju.

Ime emisije "Sluga naroda" postalo je i ime njegove partije kada je objavio kandidaturu u januaru.

Kao i njegov televizijski lik, Zelenski je usmerio svoju kampanju snažno na borbu protiv korupcije. Iako je kritikovan da ima nejasnu platformu, Zelenski je dao konkretne predloge, među kojima su ukidanje imuniteta predsedniku, članovima parlamenta i sudijama i doživotna zabrana obavljanja javne funkcije za svakog ko je osuđen za korupciju.

On podržava ulazak Ukrajine u NATO, ali tek ako to građani odobre na referendumu.

Zelenski je predložio direktne pregovore sa Rusijom da se reši sukob u istočnoj Ukrajini, gde je u borbama sa proruskim separatističkim pobunjenicima od 2014. godine poginulo 13.000 ljudi. On smatra da Krim, koji je Rusija pripojila, mora da bude vraćen Ukrajini i da bude plaćena odšteta.

Zelenski se u svojoj kampanji oslonio više na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, a njegov rival Porošenko ga je zbog toga ismejao kao "virtuelnog kandidata".

Njegov ugled je malo narušen priznanjem da ima komercijalne interese u Rusiji preko jedne holding kompanije i upornim spekulacijama da ima veze sa oligarhom Ihorom Kolomojskim, vlasnikom televizijske stanice sa koje se emituje njegov program "Sluga naroda".

Sadašnji predsednik Petro Porošenko došao je na vlast 2014. godine predstavljajući sebe kao "dobrog oligarha".

Većina njegovog bogatstva dolazi od proizvođača čokolade Rošena, te je zato dobio nadimak "kralj čokolade". On je obećao da će prekinuti veze i sve poslove kada postane predsednik, ali pet godina kasnije nije prodao svoj biznis sa čokoladom. Kritičari ga osuđuju da je suviše malo uradio u borbi protiv korupcije u zemlji. Rat sa proruskim separatistima na istoku nastavljen je a da on nije predstavio jasnu strategiju za njegov prekid.

Iako su njegove ekonomske reforme zadovoljile međunarodne kreditore, Ukrajinci se pitaju da li će imati novca da plate račune za komunalije.

Posle slabih rezultata u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima je Zelenski osvojio gotovo dvostruko više glasova, Porošenko je rekao da je primio k znanju kritiku glasača. Porošenko je od tada povukao neke snažne poteze, uključujući i formiranje dugo očekivanog suda za borbu protiv korupcije. On je naredio otpuštanje guvernera regiona Odesa zahvaćenog korupcijom i otpustio šefa obaveštajne službe koji navodno ima nekretnine u Rusiji.

Porošenko se predstavlja kao vođa koji će se suprotstaviti Rusiji, a na jednom bilbordu je prikazan kako gleda u ruskog predsednika Vladimira Putina. Pedesettrogodišnji Porošenko je ostvario neke značajne poene za ukrajinski nacionalni identitet i nastojanje zemlje da se udalji od ruskog uticaja.

Potpisao je sporazum o pridruživanju sa EU, protiv koga je bio njegov prethodnik Viktor Janukovič, čime je podstakao proteste koji su ga na kraju skinuli sa vlasti.

Ukrajinci sada mogu bez viza da putuju u EU, što je značajan podstrek. On se takođe neumorno zalagao za priznanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, umesto da ta crkva bude ogranak Ruske crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: