UN evakuisao izbeglice iz Libije u Niger

Ujedinjene nacije su evakuisale 163 izbeglice iz Libije u Niger, što je prva takva evakuacija od izbijanja sukoba u Tripoliju

Izvor: Tanjug

Petak, 19.04.2019.

14:20

UN evakuisao izbeglice iz Libije u Niger
Foto: Tanjug/AP

"S obzirom na situaciju u Libiji, humanitarne evakuacije su od vitalnog značaja za izbeglice koje se trenutno nalaze u životnoj opasnosti", rekao je komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi, preneo je AP.

U saopštenju UN se navodi da se među evakuisanim izbeglicama nalazi nekoliko desetina žena i dece.

Libija je na pragu građanskog rata još od 2011. godine, kada je u ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Moamer Gadafi.

Od tada postoje oštre političke podele u zemlji i dve suparničke vlasti, jedna u istočnoj Libiji s kojom je povezan komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar i druga u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije, podseća agencija. Početkom aprila Haftar je objavio da je počeo vojnu operaciju kako bi oslobodio Tripoli i pozvao građane da mu se pridruže.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u borbama u Tripoliju do sada je poginulo 205 ljudi, uključujući 18 civila, a ranjeno je 913 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: