Poslednji tvit novinarke ubijene u Severnoj Irskoj; "Apsolutno ludilo"

Novinarka Lajka Meki ubijena je hicem iz vatrenog oružja u Londonderiju u Severnoj Irskoj, a policija događaj tretira kao “teroristički incident“.

Izvor: index.hr

Petak, 19.04.2019.

12:56

Poslednji tvit novinarke ubijene u Severnoj Irskoj;
Freeimages.com

Policija je saopštila da sumnja kako je za napad odgovorna Nova IRA (Irska republikanska armija).

Pomoćnik načelnika policije Mark Hamilton izjavio je kako policija “tretira pucnjavu kao teroristički incident“ i da je pokrenuta istraga o ubistvu.

“Verujemo da se radi o terorističkom činu, verujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procena u ovom trenutku da iza ovoga najverovatnije stoji Nova irska republikanska armija (IRA) i u tom će smeru da ide istraga“, dodao je on.

Napadači su bacili zapaljive bombe na policiju, a u jednom trenutku neko je zapucao iz vatrenog oružja. U toj pucnjavi je stradala 29-godišnja novinarka Lajra Meki koja je stajala blizu policije.

“Lajra Meki stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Kregan po njima počeo da puca naoružni muškarac“, rekao je u petak pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

Nekoliko trenutaka pre smrti Lajra Meki je objavila fotografiju s mesta nereda na Tviteru.

Na fotografiji je vozilo Hitne pomoći iz kog ide dim. Uz fotografiju je stajao komentar: “Deri večeras. Apsolutno ludilo“.

Lajra Meki je bila novinarka iz Severne Irske. Rođena je u Belfastu, a radila je posao urednice časopisa Medijagazer. Osim toga je pisala i za “Atlantik“, “Bazfid njuz“.

Neredi u Deriju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Severne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obeležavaju godišnjicu pobune protiv britanske vladavine 1916. poznate kao Uskršnji ustanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: