Počinje predizborna tišina u S. Makedoniji: U nedelju tri kandidata

Skoplje -- U ponoći počinje predizborna tišina na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji koji će biti održani u nedelju 21. aprila.

Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski, kao i kandidat opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova završiće danas svoju izbornu kampanju na mitinzima.

Kandidat albanskih opozicionih partija BESA i Alijansa za Albance Blerim Reka juče je zaokružio svoju izbornu kampanju na centralnom mitingu u Tetovu.

Stevo Pendarovski će završiti svoju kampanju na zapadu zemlje u Strugi i Ohridu, gde će imati susrete s gradjanima u Debarcu, Vevčanima i Labuništu, dok će kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova biti na istoku, u Štipu i Probištipu.

Ovo je, inače, prvi izborni ciklus u zemlji nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom odnosno i nakon promene imena u Republika Severna Makedonija.

Novo ime, međutim, nije bilo glavna tema predizbonih kampanja kandidata, iako se to očekivalo, pa tako čak ni najveći protivnici novog imena države, VMRO-DPMNE, nisu jasno precizirali šta će menjati po tom pitanju, dok je njihova kandidatkinja Siljanovska-Davkova u jednom intervjuu rekla da ukoliko pobedi na izborima sigurno neće prvo da se bavi revidiranjem Prespanskog sporazuma i novim imenom države.

Takođe, na ovim izborima, po prvi put u istoriji nezavisne Severne Makedonije, najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupaju sa zajedničkim kandidatom.

Ono što najviše zabrinjava političare jeste dostizanje ustavnog cenzusa za prihvatanje izbornih rezultata. Prema makedonskom ustavu, da bi predsednički kandidat uspeo da pobedi u prvom krugu izbora mora da osvoji 50 odsto plus jednog glasača od ukupno upisanih birača u biračkom spisku.

Uslučaju da ne bude izabran kandidat u prvom krugu izbora, u drugom krugu pobedjuje kandidat sa najviše osvojenih glasova, pod uslovom da je izlaznost najmanje 40 odsto.

Tim povodom juče je i ministarka pravde Severne Makedonije Renata Deskosa rekla da postoji opasnost da ne bude postignut cenzus u drugom krugu izbora, te da će se u tom slučaju ili da se pristupi promeni Ustava kako bi se "izbrisao" cenzus u drugom krugu izbora, ili će biti usvojen novi ustavni amandman po kome bi se predsednik birao u Sobranju.

U Severnoj Makedoniji glasaće sutra 1. 640 zatvorenika i lica koji su u pritvoru, kao i 3. 583 lica koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da odu do biračkih mesta. U posebnom biračkom spisku drzavljana Severne Makedonije u inostranstvu koji su podneli zahtev za glasanje u diplomatskim predstavništvima zapisan je 1. 781 birač.

U biračkom spisku je, inače, 1.726.795 glasača, od kojih 77.579 na privremeno radu u inostranstvu, a 1.640 na izdržavanje zatvorskih kazni, dok je sedam raseljenih lica.

Drugi krug izbora je zakazan za dve nedelje kasnije, odnosno za 5. maj.

Ovo su šesti predsednički izbori u Severnoj Makedoniji od njenog osamostaljivanja 8. septembra 1991. godine.

strana 1 od 137 idi na stranu