Ambasada: Skot imao mapu koja je u službenoj upotrebi u SAD

Na informaciju da je ambasador Kajl Skot u apatinskoj školi pokazao mapu Srbije bez Kosova, u Ambasadi kažu da je reč o mapi koja je u službenoj upotrebi u SAD.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se dodaje, stav SAD o Kosovu je poznat, ali dodaje da je predavanje bilo posvećeno Arizoni i da nerešeni odnosi Beograda i Prištine nisu pomenuti nijednom.

"Mapa Srbije koju je ambasador pokazao poredeći je po veličini sa saveznom državom Arizonom u kojoj se rodio, je mapa koja je u službenoj upotrebi u Sjedinjenim Državama. Politika Vašingtona po ovom pitanju je dobro poznata", navode u Ambasadi za Tanjug.

Kako ističu, poseta školi je bila fokusirana na geografiju i kulturu Arizone, uključujući i činjenicu da je Arizona tri puta veća od Srbije, bez obzira na to, kako kažu, "da li se računa sa ili bez Kosova".

"Niti jedan jedini put nisu spomenuti nerešeni odnosi između Kosova i Srbije", dodaju u Ambasadi.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić podelio je danas sa novinarima u Skupštini Srbije informaciju da je Skot nedavno u apatinskoj OŠ "Žarko Zrenjanin" održao predavanje i tom prilikom tri puta pokazao mapu Srbije bez Kosova i Metohije.

Ševarlić je upitao šta bi se desilo da je srpski ambasador u SAD održao predavanje tamo i "prikazao mapu Amerike bez (Novog) Meksika, koji neće postati deo "velike Albanije", ali može postati deo "velikog Meksika".

Kako je naveo, na mapu koju je pokazo Skot reagovali su učenici uzvikujući "Kosovo je Srbija", na šta je ambasador, dodaje Ševarlić, samo promenio slajd i nastavio sa svojim predavanjem.

Ambasador Skot je na svom nalogu na Tviteru objavio da je 11.aprila učenicima apatinske osnovne škole održao predavanje na kojem im je predstavio svoju zemlju.

''Danas sam u ovom gradu uživao predstavljajući svoju državu učenicima OŠ 'Žarko Zrenjanin' i bio deo kviza 'Geografija SAD i ja', programom @USEmbassySerbia putem kojeg đaci iz cele Srbije imaju priliku da bolje upoznaju SAD',' napisao je Skot.

Iz škole u Apatinu nisu bili dostupni za komentar, a Tanjugu je rečeno da ta ustanova zbog uskršnjih praznika ne radi do ponedeljka 22. aprila.

strana 1 od 172 idi na stranu