Nemačka odgovorila Grčkoj: Svesni krivice, ali pitanje odštete je rešeno

Nemačka vlada odbacila je nove zahteve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svetskog rata, koji su usvojeni u grčkom parlamentu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.04.2019.

17:33

Nemačka odgovorila Grčkoj: Svesni krivice, ali pitanje odštete je rešeno
Foto: Gettyimages

"Stav nemačke vlade po ovom pitanju je nepromenjen. Pitanje nemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitivno je rešeno", izjavio je portparol nemačke vlade Stefen Zajbert, prenosi portal A1on.

On je objasnio da je Nemačka svesna istorijske odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za Berlin rešeno.

"Mi smo svesni krivice i velike nepravde koju su Nemačka i Nemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i evrozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri“, istakao je Zajbert.

Grčki parlament je u sredu pozvao grčku vladu da preduzme adekvatne aktivnosti, posebno diplomatske i pravne, za potraživanje dugova i u celosti ispuni sve zahteve Grčke iz Prvog i Drugog svetskog rata, nakon što je bio izglasan predlog predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa o potraživanju nemačkog dugovanja od Grčke.

Grčka traži vojne odštete za materijalne katastrofe i krađe, vojne reparacije za žrtve i rodbinu žrtava, isplatu zajma okupatora i vraćanje pokradenog arheološkog i crkvenog bogatstva.

Nemačka smatra da je rešila pitanje reparacije isplatom od 115 miliona maraka tokom šezdesetih godina prošlog veka u okviru sporazuma sa Grčkom i drugim zapadnim zemljama.

Berlin se poziva i na takozvani „dva plus četiri sporazum“ iz 1990. godine koji su potpisali dve nemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svetskog rata, čime je pravno definisano nemačko ujedinjenje.

Ovim sporazumom, koji je, prema Berlinu, prihvatila i Grčka, odbacuje se odgovornost Nemačke za reparacije iz Drugog svetskog rata.

Osim Grčke, nedavno je i Poljska zahetevala isplatu reparacije od Nemačke u iznosu od 800 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: