Goran Tomašević dobitnik Pulicerove nagrade FOTO

Foto-reporter agencije Rojters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: jirkaejc/depositphotos.com
Foto: jirkaejc/depositphotos.com

Tomašević je nagrađen za fotografiju petla koji prolazi pored osamnaestogodišnjeg dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Rojters nagrađeni su za "živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike".

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije. Tomašević je rođen u Beogradu 1969.

Karijeru foto-reportera započeo je u dnevnom listu Politika, a pet godina kasnije izveštavajući o političkim događajima u bivšoj Jugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Rojters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od retkih foto-reportera koji su ostali u toj pokrajini. Kao foto-reporter agencije Rojters izveštavao je iz Iraka u vreme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine.

Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svetu obznanile pad iračkog režima. Od 2002. do 2006. godine bio je Rojtersov izveštač sa sedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu.

Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Rojters za Istočnu Afriku. Među istorijskim događajima o kojima je svedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, predsednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Tomašević je bio fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sedištem u Hongkongu, (SOPA), dodelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 406 idi na stranu