Neki fakulteti ne žele da se odreknu prijemnih

Beograd -- Novosti u današnjem izdanju pišu da neki fakulteti traže uvođenje prijemnih ispita, jer smatraju da polaganje državne mature nije dovoljan test znanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Pod naslovom "Fakulteti ipak trađe prijemni", taj list piše sednici Konferencije univerziteta Srbije na kojoj su rektori državnih i privatnih fakulteta razgovarali o tome da li bi trebalo uvesti još eki oblik kontrole znanja za upis na falkultete i kada kroz dve godine bude startovao novi sistem državne mature.

Tako je Boja Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje napomenuo da su dekani pojedinih državnih fakulteta protive tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša.

Oni su iskazali bojazan da takav način provere nije pouzdan, te da je potrebna dodatna provera. Tubić je, međutim, rekao se Ministarstvo protivi da postoje i matura i prijamni.

"Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele", rekao je Tubić i dodao da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.

strana 1 od 139 idi na stranu