Alarm se čuo dva puta, pola sata bilo ključno za spas Notr Dama

Zamenik francuskog ministra unutrašnjih poslova Loran Nunjez rekao je da je u gašenju požara u Notr Damu bilo ključno 15-30 minuta.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

20:53

Alarm se čuo dva puta, pola sata bilo ključno za spas Notr Dama
Foto: Tanjug/AP/Christophe Petit Teson

On je pohvalio hrabrost i posvećenost vatrogasaca koji su rizikovali sopstveni život da bi spasli kamenu strukturu zgrade i dve kule.

Požar koji je juče zahvatio čuvenu katedralu staru 850 godina doveo je do toga da se simbol Pariza delom uruši.

Tačan uzrok požara još nije uvrđen.

“Sada znamo da se sve svelo na 15-30 minuta“, rekao je on, dodajući da će policija i vatrogasci narednih 48 sati da rade na tome da obezbede da ostatak strukture bude bezbedan.

Pariski javni tužilac Remi Heic rekao je da je požar verovatno nesrećni slučaj, ali da je zadužio 50 osoba kako bi istražili zašto je požar izbio.

Jedna od teorija je da je uzrok požara povezan sa renoviranjem katedrale.

Inače, plan je da se Notr Dam obnovi, restauracija, kako veruju stručnjaci, mogla bi da traje između 10 i 15 godina.

Do sada su milijarderi i kompanije ukupno uplatile oko 700 miliona evra radi rekonstrukcije, piše francuski list “Mond“.

Oko 30 osoba ispitano je do sada povodom požara, izjavio je jedan zvaničnik pariskog pravosuđa, i dodao da se alarm sinoć oglasio dva puta.

On je rekao da je većina ispitanih bila zaposlena na restauraciji crkve.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da su se protivpožarni alarmi sinoć oglasili dva puta. Prvi put je nekoliko ljudi, uključujući i vatrogasce koji su stalno bili na gradilištu, otišlo ispod krova da provere šta se dešava i nisu videli ništa. Drugi put je već bilo prekasno, jer je vatra bila prejaka, rekao je zvaničnik.

Požar je otkriven oko 18:43 po lokalnom vremenu, tada su pozvani vatrogasci. Vatra se veoma brzo proširila na krov uništavajući drvenu konstrukciju i enterijer.

Plamen je ugrozio dve kule, koje su i najprepoznatljivije na katedrali. Međutim, požar je srećom zaustavljen pre nego što su i one uništene.

Gašenje je trajalo do jutarnjih sati i tek su tada vatrogasci saopštili da je vatra stavljena pod kontrolu.

Požar je ugašen u 10 sati po lokalnom vremenu.

Stručnjaci su već počeli da procenjuju štetu. Mediji su objavili fotografije na kojima se vide ugljenisani predmeti, a vidi se i da je najmanje jedan od najpoznatijih prozora u obliku ruže preživeo.
Foto: Tanjug/AP
Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner upozorio je da je građevina i dalje nestabilna.

Iz katedrale su spasena vredna umetnička dela i verski predmeti, uključujuči i ono što se smatra krunom od trnja koju je Isus nosio pre raspeća.

Tunika, za koju se veruje da ju je kralj Luj IX nosio kada je u katedralu doneo krunu od trnja, takođe je spasena.

Istoričarka Kamila Paska rekla je za francusku televiziju BFMTV da su uništene stvari neprocenjive vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: