Cipras: Vanrednih izbora neće biti

Atina -- Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da će parlamentarni izbori u Grčkoj biti održani prema planu u oktobru, odbacivši spekulacije o prevremenim izborima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Georgi Licovski
EPA-EFE/Georgi Licovski

Grčki premijer je odbacio predloge za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, koji bi prema nekima bili politički korisni i naglasio da će predstojeći izbori 26. maja biti samo "kritični izbori za evropski parlament i lokalne vlasti".

Cipras je u intervjuu za TV Antenu rekao da je „navikao da gubi na referendumima, ali da pobeđuje na glasačkim kutijama“, napominjući da su redovni izlasci na birališta strateški izbor koji se neće promeniti, jer označava povratak Grčke u normalno stanje.

Komentarišući Prespanski sporazum, Cipras je rekao da je to bila dobra prilika da se spor reši nakon 30 godina uprkos, kako je kazao, političkim troškovima, i da bi njegovi prethodnici učinili isto da su bili u sličnim okolnostima, dodajući da su odredbe Prespanskog sporazuma postigle najbolji mogući ishod za Grčku.

"Ljudi u Severnoj Makedoniji smo nazivali imenom njihovog glavnog grada 'Skopljanci'", rekao je grčki premijer, naglasivši da njegova vlada sprovodi nacionalnu liniju koja postoja od 2004. godine.

Cipras je naveo da je dva puta sazivao sastanak sa političkim liderima po pitanju spora sa sada već Severnom Makedonijom, ali „Kirijakos Micotakis iz Nove demokratije imao je prilično ekstreman stav“, promovišući konspirativne teorije i tvrdeći da je reč o tajnim dogovorima.

Što se tiče grčko-turskih odnosa, Cipras je rekao da je Grčkoj potrebna politički stabilna Turska.

„Ne želimo destabilizovanog suseda, želimo suseda koji je politički stabilan sa otvorenim kanalima komunikacije“, zaključio je Cipras.

strana 1 od 406 idi na stranu