Vatrogasac: Požar u Notr Damu je u potpunosti ugašen, na potezu stručnjaci

Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je danas portparol pariske vatrogasne službe.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.04.2019.

10:02

Vatrogasac: Požar u Notr Damu je u potpunosti ugašen, na potezu stručnjaci
Foto: Tanjug/AP

Svet su već preplavile slike tog istorijskog zdanja, jutro nakon požara.

Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke". Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju građevinu.

Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle skoro devetočasovne borbe.

Nekoliko sati kasnije počele su da stižu informacije da vatrogasci na mestu požara samo paze da se nešto opet ne zapali.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

BBC prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara.

Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona evra.

Notr Dam je sinoć posetio francuski predsednik Emanuel Makron poručivši da će katedrala biti obnovljena. "Notr Dam je naša istorija, naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života", rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

Veruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgoreo, a zvonik se urušio. "Struktura je spasena", rekao je sinoć šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, dodajući da je dve trećine krova izgorelo. Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: