Kakva greška: Kakve veze ima požar u Notr Damu sa 9/11?

Jutjub slučajno napravio grešku i povezao veliki požar u Notr Dam u sa terorističkim napadom u Njujorku 11. septembra, prenosi AFP.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Opcija Jutjuba za proveru podataka, koja bi trebalo da vrši funkciju prevencije dezinformacija, slučajno je "tagovala" živi prenos vatrene stihije koja je gutala čuvenu parisku katedralu s terorističkim napadima sa terorističkim napadaima u Americi 9/11.

Onog momenta kada je vatra počela da guta Notr Dam, počelo je uživo prenošenje na mnogim TV kanalima, preko Jutjuba. Međutim, ispod nekih klipova pojavio se tekst neobičnog sadžaja i link ka enciklopediji Britanika terorističkim napadima na SAD 11. septembra.

Portparol Jutjuba, koji je u vlasništvu Gugla, izjavio je da je ta korporacija brzo uvidela grešku i da je funkcija tekstualnog okvira onemogućena za emisije koje se emituju uživo, prenosi dalje AFP.

"Ti paneli se aktivoiraju na osnovu algoritama. Ali, naš sistem ponekada pokrešno poveže", izjavio je portparol Jutjuba.

Inače, opcija koja je "zakazala" u slučaju požara u Notr Damu predstavljena je prošle godine nakon brojnih opštužbi na račun Jutjuba zbog video sadržaja koji obmanjuju javnost i sadrže neprimerene snimke.

strana 1 od 406 idi na stranu