Ko trese Edija Ramu i kakve to veze ima s Kosovom?

U Tirani ne prestaju protesti albanske opozicije protiv vlasti premijera Edija Rame. Pitanje koje se postavlja je – kakav bi stav opozicija imala prema Kosovu?

Izvor: Sputnjik

Utorak, 16.04.2019.

08:25

Ko trese Edija Ramu i kakve to veze ima s Kosovom?
Foto: Tanjug/AP

Kako navodi Sputnjik, opozicioni zahtevi odavno su poznati i oni se odnose na reformu izbornog zakonodavstva, raspisivanje prevremenih izbora i ostavku vlade. Uz sve to dolaze i optužbe upućene Rami za korupciju, koja je zarobila "zemlju orlova", tako da, tvrde opozicioni političari, organizovani kriminal zapravo vlada Albanijom.

Vođa albanske opozicije i naslednik nekadašnjeg predsednika Saljija Beriše na čelu Demokratske partije Ljuljzim Baša optužuje Ramu da je stvorio dve Albanije, "jednu za većinu, lišenu mogućnosti za bolji život, gde ljudi odlaze u zatvor zbog neplaćenih računa za struju i drugu… za one iznad zakona".

Rama, koji je premijer Albanije od 2013. godine, uspeo je tokom godina da razvije brojne odnose za albanskim zajednicama u regionu, posebno sa samoproglašenim nezavisnim Kosovom, ali je aktivno učestvovao i u makedonskoj krizi, te se postavlja pitanje uticaja nemira u Albaniji na region.

Kako će se albanska opozicija, ukoliko njene težnje za preuzimanjem vlasti prevagnu, postaviti u pogledu rešenja kosovskog pitanja i kako protesti u albanskoj prestonici utiču na odnose u regionu?

Prema rečima stručnjaka za bezbednost Ljubana Karana, protesti albanske opozicije striktno se tiču albanskih unutrašnjih pitanja i preuređenja albanske države, tako da nema opasnosti da se preliju na neku drugu zemlju ili teritoriju u regionu.
Foto: Tanjug/ AP
"Albanija je postala država kojom vladaju narko-karteli", objašnjava Karan situaciju u Albaniji. "Glavna industrija u toj zemlji je proizvodnja droge, kao i druge kriminalne aktivnosti. One su tamo duboko ukorenjene zato što ih država ne sankcioniše, već ih forsira. Izgleda da je nekima to dozlogrdilo i sada pokušavaju da naprave neki red u sopstvenoj državi", navodi on.

Međutim, Ramina samouverenost, zbog koje odbija sve opozicione zahteve, potiče od toga što i dalje važi za jednog od glavnih američkih igrača u regionu, dodaje Karan. Ukoliko se u Albaniji promeni vlast, politika te zemlje neće ostati ista, ali odnos prema Kosovu i Metohiji i pitanju "velike Albanije" neće se promeniti, tvrdi Karan.

"Po pitanju Kosova, oni (i vlast, i opozicija) imaju iste poglede, suprotne srpskim interesima, kao i po pitanju ’velike Albanije‘. Oni imaju ukorenjen stav, bez obzira na političke opcije i opredeljenja. ’Velika Albanija‘ je tradicionalna ideja i politička borba koja traje već 150 godina i ne može se tek tako menjati", objašnjava Karan.

Nijedna albanska vlast, dodaje naš sagovornik, ne odriče se "velikoalbanske ideje", ali za ideju stvaranja „velike Albanije“, sada, prvi put u istoriji, Albanija uživa podršku, kako Karan kaže, najjače svetske sile SAD, kao i drugih moćnih država. Rusija je pre dve nedelje saopštila da se ne meša u unutrašnje poslove Albanije.
Foto: Tanjug/AP
Inače, podseća Sputnjik, Ljuljzim Baša (rođen 1974) pripada mlađoj generaciji albanskih političara, a njegov put u vrh Demokratske partije bio je vrtoglavo brz. Posle završenih studija u Holandiji, prvo je radio na Kosovu i Metohiji u misiji Unmika, a u albanskoj politici aktivan je od 2005. godine.

Odmah je postao ministar za javne radove, transport i telekomunikacije, nakon čega je obavljao i dužnosti ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova. Između 2011. i 2015. godine bio je gradonačelnik Tirane.

Demokratska partija, otkako je izgubila vlast 2013. godine, tražila je nov put i novog lidera i bilo joj je teško da, posle Saljija Beriše, lidera demokratskih promena u Albaniji početkom devedesetih godina prošlog veka, nađe lidera koji bi je izvukao iz krize.

Izgleda da je u Baši, koji vuče porodične korene iz Drenice sa Kosova, partija našla pravu ličnost za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: