Šta je Asanž radio ovih godina: Vozio skejt, svađao sa obezbeđenjem VIDEO

London -- Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazio se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. Uhapšen je u četvrtak,a malo se zna šta je u tom periodu radio u ambasadi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

U medije je isplivao snimak na kojem su zabeleženi neki trenuci Asanžovog boravka u ambasadi.

U periodu do 2017. za obezbeđenje i postavljanje kamera u ambasadi bila je zadužena španska firma iz Kadiza. Snimak koji su zabeležile njihove bezbednosne kamere pokazuju Asanža kako pokušava da vozi skejt, a zabeleženo je i ko su bili gosti u “domu“ Australijanca.

Džulijan Asanž živeo je u ekvadorskoj ambasadi sedam godina. Uhapšen je u četvrtak.

Kako navodi “Pais“, španskoj kompaniji dato je zaduženje za postavljanje nadzornih kamera kada je stigao. Kamere su postavljene u nekoliko soba, a firma je slala izveštaje o tome ko su mu bili posetioci.

“Ubijao je vreme“ sa svojim saradnicima, ali su se zaposleni u ambasadi sve češće žalili na njegovo ponašanje.

Tokom tog perioda, njegov odnos sa obezbeđenjem se pogoršao, a Asanž je u nekoliko navrata sa njima ušao u sukob.

Aktivisti su ambasadu koristili za sastanke sa Asanžom, čak i tokom vikenda.

Na snimku je, između ostalog, zabeležen i trenutak jedne od takvih rasprava. Kako se navodi, Asanž je želeo da održi sastanak, što obezbeđenje nije dozvoljavalo. Insistirali su da posetioci odu, ali su oni to odbili.

Upozorio je da se ispred nalazi britanski policajac, a prag je zapravo granica između ekvadorske i britanske teritorije, što znači da bi tu Asanž mogao da bude uhapšen.

Asanž je međutim odlučio da taj trenutak želi da zabeleži, pa je uzeo kameru u ruke, koju je obezbeđenje pokušalo da mu otme. Na kraju, usledio je i dolazak ambasadora, pa se situacija tek tada smirila.

strana 1 od 406 idi na stranu