Rusi na meti narko-organizacija

Moskva -- Transnacionalne narko-organizacije sve češće regrutuju Ruse putem društvenih medija i instant glasnogovornika, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Transnacionalne narko-organizacije sve više pokušavaju da regrutuju građane Rusije i koriste ih kao mule za prenos droge. Koriste se najsloženije šeme uticaja, poput ucenjivanja i zastrašivanja", navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi Tas.

To je rezultiralo rastom hapšenja Rusa u stranim državama zbog sumnje da su krijumčarili drogu, zbog čega Ministarstvo upozorava na potrebu da se poštuju zakoni i običaji zemlje u kojoj se boravi i da se ne uzimaju nikakvi paketi, putne torbe, predmeti ili slične stvari, čak i prazne.

"Dileri droge često pribegavaju ovoj taktici da bi koristili ruske građane za krijumčarenje droge", navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da su mesta na kojima se najviše vrbuju građani Rusije Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Kako se navodi, zbog raznih oblika kriminala vezanih za droge, predviđene su dugotrajne zatvorske kazne, negde čak i smrtne, a zaštita prava uhapšenih građana veoma je ograničena u takvim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 406 idi na stranu