Gazeta: U Berlinu predlog okvirnog dokumenta za sporazum Kosova i Srbije

Priština -- Dokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Kosova i Srbije biće predložen na sastanku u Berlinu 29. aprila, piše portal gazetaexpress.com.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

Na sastanak u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

"Sporazum neće obuhvatiti podelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u delovima teritorije Kosova", naveo je portal.

U odgovoru za portal, Vlada Nemačke je potvrdila da je cilj Merkel i Makrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije.

"Stabilnost i dobra kretanja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni streme da sa pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava region, posebno o odnosima Kosova i Srbije", kaže se u odgovoru portparola Vlade Nemačke.

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova.

Savetnica kosovskog premijera Meljiza Haradinaj danas je napisala da lideri i opozicija Kosova treba da usaglase stavove pred taj sastanak.

"Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. aprila, krajnje je vreme da institucionalni lideri, Državna delegacija i kosovska opozicija usaglase jedinstven stav pred putovanje za Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima", navela je Haradinaj.

Haradinaj je danas rekao da su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu dana zbog izjava o korekciji granica na Balkanu i da bi sporazum do sada najverovatnije mogao da bude postignut da se o tome nije govorilo.

Haradinaj je u Lipljanu danas reagovao na izjavu Hana za Vašington post da se ne isključuje mogućnost razgovora o promeni granica ako se sa tim saglase obe strane, što je Haradinaj ocenio kao nastavak grešaka koje čini EU.

"Izjava koja ostavlja otvorenu mogućnost razgovora o teritorijama i granici je nastavak pogrešne politike ovih Evropljana koji na sreću odlaze", kazao je Haradinaj.

Haradinaj smatra da se trenutak postizanja sporazuma udaljava i kasni zbog takvih stavova zvaničnika EU.

Upitan da li bi prihvatio eventualni sporazum tokom susreta u Berlinu 29. aprila, Haradinaj je rekao da nema mandat da pregovara, da je Skupština Kosova taj mandat dala Državnom pregovaračkom timu, ali da nema sporazuma ako se pominju granice i teritorije.

strana 1 od 113 idi na stranu