"Ostanite ovde braćo i sestre": Patrijarh sa Srbima u Kosovskom Pomoravlju

Patrijarh srpski Irinej je u okviru višednevne posete Kosovu i Metohiji posetio i Srbe u Kosovskom Pomoravlju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.04.2019.

19:20

Foto: Tanjug/TV Hram

Irineja su ispred Muzičke škole "Stevan Hristić" u Stanišoru kod Gnjilana dočekali vernici, učenici i profesori, a mladi muzički talenti su mu priredili koncert, saopštila je TV Hram.

Patrijarh Irinej naglasio je značaj obrazovanja i dečijeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu i Metohiji.

“Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit", rekao je patrijarh.

Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija uputio u manastir Draganac gde su ga dočekali brojni vernici, a patrijarh je Srbe pozvao da ostanu na svojim ognjištima:

“Mene posebno raduje što vas vidim ovde u ovoliko velikom broju. Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. Zemlja je ova majka naša. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka“, poručio je patrijarh Irinej.

Nakon Draganca Patrijarh Irinej je obišao i Crkvu u Bostanu koje se nalazi nedaleko od drevnog grada-tvrđave Novog Brda. Vernicima ovog kraja patrijarh je uputio reči podrške, ohrabrenja i nade.

Usledila je poseta narodnoj kuhinji Eparhije raško-prizrenske “Majka devet Jugovića” u Prekovcu, a zatim se uputio ka manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej otpočeo je posetu srpskom narodnu na Kosovu i Metohiji u petak.

Do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: