Priština formirala Komisiju za zločine Srbije, uzor im Srebrenica

Priština -- Skupština Kosova sa 66 glasova usvojila odluku o formiranju ad hok komisije za osudu ratnih zločina koje je Srbija izvršila na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Screenshot
Screenshot

Predlažući formiranje komisije, šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi je rekao da su za model imali rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament.

"Ja mislim i verujem da u našoj Skupštini, ali i šire, imamo stručnjake koji mogu pomoći, ali model EP trebalo bi da je dovoljan. Rezolucija bi se posle koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni", kazao je Šerifi.
Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je ranije da bi Priština od međunarodne zajednice trebalo da traži formiranje i međunarodnog suda za zločine koje su navodno počinili Srbi na Kosovu tokom poslednjih sukoba, piše prištinska Koha.

Veselji je pozdravio inicijativu za usvajanje rezolucije i formiranje komisije za sankcionisanje zločina i genocida koji su navodno počinjeni na Kosovu.

Veselji kaže da Srbi negiraju masakre i zločine koje su, kako tvrdi, počinili i dodaje da će se to događati i u narednom periodu. "Ideja nije samo da se donese rezolucija, ideja je da se preduzmu koraci da se preko Saveta Evrope i Evropskog parlamenta zatraži formiranje međunarodnog suda za zločine Srba i to, naravno, mora biti na čast i dostojanstva zemlje", rekao je on, prenela je Koha.

strana 1 od 113 idi na stranu