Dodik 26. aprila u Vatikanu kod pape Franje

Beograd -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće u petak 26. aprila u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, javila je Srna.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Nakon audijencije (kod pape), Dodik će se sastati sa kardinalom Pijetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice", dodaje se u kratkom saopštenju Predsedništva BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je to ministarstvo jutros dobilo potvrdu termina posete Dodika Vatikanu 26. aprila u prepodnevnim satima.

"Mislim da je dobro što postoji kontinuitet u dijalogu sa Svetom stolicom. Nakon što je prošle godine realizovana poseta tročlanog Predsedništva BiH, a godinu pre toga ministarska poseta na kojoj sam bio i ja, sada dolazi nova poseta", rekao je Crnadak.

On je izrazio uverenje da će ta poseta biti u funkciji daljeg razvoja odnosa BiH i Vatikana kao i u funkciji glavnog spoljnopolitičkog cilja BiH, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH uputila su dopis apostolskom nunciju u BiH monsinjoru Luidjiju Pecutu povodom najave Dodikove posete Vatikanu, preneo je RSE.

U dopisu su ukazali na "sramno ponašanje" zvaničnika iz entiteta RS, na čelu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se ogleda "kroz glorifikovanje ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina".

Udruženja očekuju da će monsinjor Pecuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

strana 1 od 137 idi na stranu