Orban i Brnabić posle zajedničke sednice: O granici, ekonomiji, migrantima

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je u Subotici, nakon zajedničke sednice vlada dveju država, da je najviše reči bilo o otvaranju graničnih prelaza.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 15.04.2019.

14:47

Orban i Brnabić posle zajedničke sednice: O granici, ekonomiji, migrantima
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je rekao, reči je bilo i o daljoj ekonomskoj saradnji.

Orban je podsetio da putovanje vozom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se to vreme skrati.

"Cilj nam je da investiramo u železnicu i granične prelaze kako bi put između dve prestonice trajao kraće, rekao je Orban. Orban je rekao da je "ostao bez daha" kada je video kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenu državnog duga i kakvo je stanje sada u budžetu Srbije.

"Mi volimo da sarađujemo sa Srbijom, jer uvek nešto novo naučimo od vas što možemo da primenimo kod kuće", rekao je Orban i pozvao Vladu Srbije da dođe u Mađarsku, kako bi mogli da razgovaraju o budućim planovima.

Mađarski premijer je ponovo izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti EU jer je to, kako je rekao, u interesu svih. "Ako se Srbija ne priključi EU, to će se odraziti na zemlje u regionu", rekao je Orban.

Dodao je da su i u Mađarskoj i u Srbiji ljudi zainteresovani za političku stabilnost, te da je njegova zemlja u tom pogledu uradila sve što je u njenoj mogućnosti.

"Kada postoji politička stabilnost tada postoji i ekonomski rast i . U tom slučaju treba da iskoristimo sve prednosti", kaže mađarski premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da su zemlje centralne Evrope uspele da "sačuvaju identitet" i odbrane se od migranata.

"Uspeli smo da se odbranimo, uspeli smo da u ovaj region ne dođu oni koje ne želimo ovde da vidimo", rekao je Orban u Subotici na konferenciji s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje zapadne Evrope imaju značajne muslimanske zajednice i da će način na koji bude uređen njihov suživot sa "autohtonim stanovništvom" u velikoj meri odrediti dalje tokove budućnosti Evrope.

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić izjavila je da u Srbiji boravi 3.500 miganta, da im Srbija nije konačna destinacija i da žele dalje ka zemljama EU, te istakla da je potrebna jedistvena evropska politika o migracijama.

"Srbija se oslanja na EU, da sednemo i osmislimo jednu zajedničku evropsku politiku prema migracijama. Mi ćemo kao i do sada odraditi svoj deo posla profesionalno i na najbolji način", rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare posle sednice dve vlada Mađaraske i Srbije.

Ona je navela da je Srbija u kompleksnoj i specifičnoj situaciji, da u Srbiju migranti ulaze iz zemalja EU i da žele iz nje da izađu dalje ka zemljama EU, kao i da je dala sve od sebe da ruta kroz Srbiju bude bezbedna i sigurna kako za građane Srbije tako i za građane EU.

"Naše snage vojske i MUP-a pokazale su kako profesionalno može da se brani granica i zaustavljaju migranti od ilegalnog ulaska, makar radi registracije tih ljudi, a onda partnerima u EU ponudimo sve informacije o njima", rekla je Brnabićeva.

Ona je još rekla da je dobro da građani Srbije koji imaju i državljanstvo Mađarske mogu da glasaju na predstojećim izborima za Evropski parlament.

"Oni i jesu i imaju državljanstvo Mađarske, za nas je to dobro jer smo država koja želi da postane član EU tako da oni na neki način mogu kao evropski parlamentarci i da štite i interes Srbije. Što ih je više to je bolje za Srbiju i pozivam ih da izađu i glasaju u što je moguće većoj meri na evropskim parlamentarnim izborima", rekla je Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: