"Mađarska naš najveći prijatelj u EU"

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u EU Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

10:54

Tanjug, Jaroslav Pap

Ivica Dačić u SUbotici, gde se održava zajednička sednica dve vlade, razgovarao s mađarskim kolegom Petrom Sijartom.

"U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije", rekao je Dačić.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

"Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7milijardi evra", rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji. "Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Sijarto:Učinićemo sve da se ubrzaju evrointegracije Srbije

S druge strane, Sijarto je izjavio da će Mađarska će preduzeti sve napore kako bi doprinela ekonomskom razvoju i ubrzala evropske integracije Srbije.

"Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije", rekao je Sijarto na marginama zajedničke sednice mađarske i srpske vlade, prenosi MTI.

Kako je rekao, stvaranje jake Srbije je u interesu Mađarske. "Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije", rekao je Sijarto.

On je istakao da je među istinskim pristalicama evrointegracija Srbije, Mađarska jedina zemlja koja se usuđuje da izađe s tim stavom.

"Glavna politika Evrope je protiv proširenja, i moramo se boriti u Briselu da bi dali zamah procesu proširenja i uklonili veštačke barijere Evropske komisije", rekao je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: