Mrkonjić o Miri Marković: Red je da država pomogne VIDEO

Beograd -- Mira Marković jeste bila žena Slobodana Miloševića, ali sve državne odluke donosili su državni organi, kaže Milutin Mrkonjić, prijatelj porodice Milošević.

Izvor: B92, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Podsetimo, u Rusiji je juče u 77. godini preminula Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i predsednica Jugoslovenske levice. Javnosti je poznata po političkom angažmanu devedesetih godina kojim je uticala na dešavanja i prilike u tom periodu.

Mnogi smatraju da je bila siva eminencija tadašnjeg režima, vladar iz senke svoga muža, a ima i onih koji su u nju upirali prstom da je inspirator političkih ubistava, među kojima su likvidacije Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića.

Na pitanja: Ko je bila Mira Marković, kakav je uticaj imala na sudbinu zemlje u teškim vremenima, zbog čega je pobegla iz Srbije i utočište našla u Rusiji, hoće li biti sahranjena kraj svog supruga u Požarevcu, u Jutarnjem programu TV Prve odgovarao je Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS- a, narodni
poslanik i prijatelj porodice Milošević.

On kaže da je, kada se govori o optužbama protiv Mire Marković, zapravo reč o marketingu.

"Ona jeste bila politički aktivista, jeste bila levičarka, žena britkog uma i oštrog jezika, jeste bila žena Miloševića i kao takva mogla je da ima utocaj i na odonošenje odluka. Ali, odmah da razbijemo tu famu, ja sam na žalost u Hagu postao pravi prijatelj porodice Milošević. Vreme je da se demantuju ti naslovi. Neću ja da govorim o tome, žena je umrla. Milošević je sve demantovao u intervjuu Novostima", rekao je Mrkonjić, koji podseća da je Milošević tada jasno rekao da ni jednu državnu odluku nije donela njegova supruga, već državni organi.

Na pitanje da li misli da i danas, nakon svega, treba da brani porodicu Milošević, Mrkonjić kaže: "Odbrana porodice Milošević nije odbrana od strane mene, već je red da kada umre državnik ili njegova žena posle 16 godina u izgnanstvu, valjda će država pomoći.16 godina je živela van države, 12 godina njegova deca ne mogu na grob ocu", kaže on.

Mrkonjić takođe očekuje da, ukoliko deca Mirjane Marković i Slobodana Miloševića odluče da se njihova majka sahrani u Srbiji pored Miloševića, država bude ta koja će to omogućiti, odnosno da će omogućiti deci da sahrane majku i obiđu očev grob.

Red je, kaže, kada umre državnik ili njegova supruga, da država pomogne.

strana 1 od 172 idi na stranu