"Snagom i proporcijom ćemo odgovoriti protiv separatista"

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će "snagom i proporcijom" odgovoriti na bilo kakav pokušaj katalonskih separatista da ponovo dobiju nezavisnost.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.04.2019.

21:20

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

"Ako ponovo vidimo da su ustavni zakon ili statut autonomije u Kataloniji prekršeni, pravna država će delovati sa snagom i proporcijom protiv bilo kakvog izazova", rekao je Sančez u intervjuu za španski magazin Hoj, a dve nedelje uoči nacionalnih izbora, prenosi Rojters.

Sančez je rekao da bi u tom slučaju mogao da uvede direktnu vladavinu Madrida u kataloniji, čime bi samo ponovio odluku bivšeg premijera Marijana Rahoja koji je takvu meru uveo 2017. godine.

"To je član Ustava. Mi smo vlada koja će primeniti ustav i obezbediti da se on poštuje u celoj zemlji", rekao je Sančez.

katalonija je pokušala da se odvoji od Španije 2017. godine, kada je održan referendun o nezavisnosti u toj španskoj pokrajini, koji je Madrid odbacio.

U februaru ove godine sančez je raspisao prevremene izbore, a nakon što su poslanici Katalonije odbili da glasaju za budžet koji je on predložio.

Iako se predviđa da će na izborima pobediti sančezova Socijalistička partija, istraživanje je pokazalo da bi koalicija sastavljena od desničarskih stranaka mogla da dobije većinu mesta u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: