Podrška: El Sisi i Haftar o situaciji u Libiji

Egipatski predsednik Abdel Farah el Sisi razgovarao je sa komandantom pobunjeničkih snaga sa istoka Libije Kalifom Haftarom o razvoju situacije u Libiji.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Nedelja, 14.04.2019.

17:20

Podrška: El Sisi i Haftar o situaciji u Libiji
Foto: EPA-EFE/EGYPTIAN PRESIDENCY

Egipat ima veoma bliske odnose sa Haftarom, koji je trenutno pod međunarodnim pritiskom zbog ofanzive na Tripoli, prenosi Rojters.

Na fotografijama objavljenim u medijima vide se Haftar i Sisi kako razgovaraju u prisustvu šefa obaveštajne službe Abasa Kamela, ali bez dodatnih detalja.

Haftar, bivši general Gadafijeve vojske, koji se kasnije okrenuo protiv njega, dugo je najavljivao pohod na Tripoli, koji drži vlada koju priznaje međunarodna zajednica.

Libijski komandant Kalif Hafta kontroliše istočnu Libiju i od 4. aprila vodi ofanzivu za zauzimanje glavnog grada Tripolija gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Za Egipat važi da snabdeva Haftara oružjem i sredstvima pošto smatra da on predstavlja branu protiv islamskih ekstremista.

Haftar je u regionu takođe blizak Ujedinjenim Arapskim Emiratima a krajem marta ga je primio i saudijski kralj Salman. Katar i Turska podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju i UN. Na čelu vlade u Tripoliju je Fajez al Saradž.

Svetska zdravstvena organizacija danas je javila da je najmanje 121 osoba ubijena a 561 povređena od 4. aprila, kada je počela ofanzive libijskog komandanta Kalife Haftara na Tripoli. Druga organizacija UN je odvojeno saopštila da je u borbama do sada raseljeno 13.500 ljudi,od kojih je 900 smešteno u prihvatne centre.

Dve strane stalno objavljuju da napreduju ali na terenu ne izgleda kao da je bilo koja strana u prednosti, navodi Frans pres. Borbe su nastavljene danas na istim linijama fronta, posebno u Ain Zari i Al Svaniju južno od Tripolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: