Prvi sastanak političkih stranaka sa vojskom u Sudanu

Sudanske političke stranke i pokreti koji stoje iza četvoromesečnih antivladinih protesta održali su prvi sastanak sa vojskom.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.04.2019.

21:09

Prvi sastanak političkih stranaka sa vojskom u Sudanu
Foto: EPA-EFE/STR

Vojska je pre dva dana svrgnula sa vlasti predsednika Omara al-Bašira.

Do sastanka je došlo nakon što je protestni pokret zabeležio dve pobede ove nedelje - prva je okončanje Baširove 30-godišnje vladavine, a zatim i povlačenje privremenog vojnog lidera generala Avada ibn Aufa dan posle, navodi AP.

Protestni pokret je saopštio da je formirao desetočlanu delegaciju koja je upoznala vojni savet sa zahtevima građana i ponovio da oni odbijaju vojnu vladavinu.

Demonstranti se zalažu za stvaranje civilnog prelaznog saveta jer strahuju da bi vojska kojom dominiraju Baširovi lojalisti, mogla da vlada na neodređeno vreme ili da preda vlast nekom od vojnih lidera.

General Abdel Fatah Burhan koji je na čelu vojnog prelaznog saveta rekao je da će savet vladati zemljom najviše dve godine do održanja izbora.

On je rekao da je ukinut policijski čas uveden pre dva dana i proglasio neposredno oslobađanje svih uhapšenih tokom talasa protesta koji je počeo u decembru.

Sudanska policija saopštila je da najmanje 16 osoba ubijeno, a 20 povređeno na protestima u Kartumu u toku prethodna dva dana. Pročitajte još:

"Prelazni period civilne vlade trajaće najviše dve godine"

Sudan: Najmanje 16 mrtvih na protestima, 20 povređeno

Vojni savet nakon puča: Ne izručujemo Bašira, sudiće mu se u Sudanu

Novi haos posle puča u Sudanu: Demonstranti napadaju bezbednosne službe

Nakon puča, Sudan dobio prelaznu vlast

Haos u Sudanu: Izvršen vojni puč, predsednik uhapšen VIDEO

Ko je Alaa Salah - simbol slobode Sudana?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: