"Bolsonaro želi da bude kao Hitler"

Vašington optužuje Kinu da pomaže predsedniku Maduru da ostane na vlasti, dok Maduro kaže da je predsednik susednog Brazila postao – kao Hitler.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: EPA-EFE/Joedson Alves
Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenjuje da Vašingtonu nije uspeo munjeviti rat u Venecueli, ali da SAD ne odustaju od namere da smene Nikolasa Madura.

Kriza u Venecueli izazvala je čitav niz osuda među najvećim silama sveta, piše RTS.

Na skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije, šef diplomatije Sergej Lavrov tvrdi da je Venecuela samo najnoviji primer kako Vašington podriva međunarodno pravo.

"Amerikanci se otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja suverenih država. U Venecueli im nije uspeo blickrig, nisu promenili režim ali i dalje im je cilj da svrgnu legalno izabranog predsednika. Vašington sve češće razara međunarodno pravo i poredak", rekao je Lavrov.

Nešto ranije, Amerika je optužila Kinu da finansijski održava predsednika Madura i ocenila da je nedopustivo da sa Rusijom izazove pogoršanje ionako neizvesne situacije u Venecueli.

"Kina donacijama produžava krizu. U Venecuelu su poslali 60 milijardi dolara bez ikakvih programa u koje bi bili uloženi. Maduro je te pare iskoristio da finansira svoje siledžije, uništava aktiviste i finansira neefikasne socijalne programe", naveo je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Veliku pažnju javnosti privukao je i govor predsednika Madura u kome je izuzetno oštro kritikovao predsednika Brazila Žaira Bolsonara, zbog namere da pomogne Vašingtonu da se Venecuela izoluje.

"Taj Bolsonaro je običan fašista, želi da bude kao Hitler. Eto šta je. Imitira Hitlera. Jedan ludak koji je, nažalost, došao na položaj predsednika. Bio je nekoliko dana u Vašingtonu i Izraelu, vratio se luđi nego ikada, pa priča da će njegova vojska intervenisati kod nas", rekao je Maduro.

Za to vreme, u Španiji je uhapšen bivši šef vojne obaveštajne službe Venecuele, general-major Ugo Karvahal, po američkoj poternici. Optužuju ga da je direktno rukovodio švercom više od pet tona kokaina u Ameriku, a prihod je išao u korist bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa, ali i njegovog naslednika Nikolasa Madura.

strana 1 od 406 idi na stranu