Kako je Amerika izvojevala "veliku međunarodnu pobedu"

"Jednoglasno odbijanje Međunarodnog krivičnog suda da povede istragu o navodnim ratnim zločinima Amerike u Avganistanu predstavlja veliku međunarodnu pobedu."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio predsednik SAD Donald Tramp.

"Ovo je velika međunarodna pobeda, ne samo za patriote, već i za vladavinu prava", rekao je Tramp, preneo je Rojters.

Tramp je pozdravio odluku suda i upozorio sud da ne pokušava da procesuira Izraelce ili Amerikance, zbog pritužbe Palestinaca koji su pozvali na istragu o Izraelu.

U novembru 2017. godine, istražitelji Međunardonog krivičnog suda zatražili su odobrenje da pokrenu istragu o navodnim zločinima počinjenim u Avganistanu od 1. maja 2003. godine, pa i u zemljama u kojima su držani zatvorenici CIA.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je ranije najavio sankcije članovima Međunarodnog krivičnog suda koji se bavi istragom mogućih ratnih zločina američkih snaga ili njihovih saveznika u Avganistanu.

Pompeo je sinoć rekao da će članovima tog suda UN biti ukinute vize, kao i da će biti sprovedene i dodatne mere, uključujući ekonomske sankcije, ako Međunarodni krivični sud ne promeni svoj kurs.

Sud, sa sedištem u Hagu, odgovorio je da je to nezavisna i nepristrasna institucija i da će da nastavi sa radom bez obzira na mere Vašingtona, prenela je agencija Rojters.

Organizacija Hjuman rajts voč ocenila je da je odluka Vašingtona "nasilan pokušaj kažnjavanja istražitelja" suda.

strana 1 od 406 idi na stranu