Kako je Amerika izvojevala "veliku međunarodnu pobedu"

"Jednoglasno odbijanje Međunarodnog krivičnog suda da povede istragu o navodnim ratnim zločinima Amerike u Avganistanu predstavlja veliku međunarodnu pobedu."

Izvor: Tanjug

Petak, 12.04.2019.

20:51

Kako je Amerika izvojevala
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio predsednik SAD Donald Tramp.

"Ovo je velika međunarodna pobeda, ne samo za patriote, već i za vladavinu prava", rekao je Tramp, preneo je Rojters.

Tramp je pozdravio odluku suda i upozorio sud da ne pokušava da procesuira Izraelce ili Amerikance, zbog pritužbe Palestinaca koji su pozvali na istragu o Izraelu.

U novembru 2017. godine, istražitelji Međunardonog krivičnog suda zatražili su odobrenje da pokrenu istragu o navodnim zločinima počinjenim u Avganistanu od 1. maja 2003. godine, pa i u zemljama u kojima su držani zatvorenici CIA.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je ranije najavio sankcije članovima Međunarodnog krivičnog suda koji se bavi istragom mogućih ratnih zločina američkih snaga ili njihovih saveznika u Avganistanu.

Pompeo je sinoć rekao da će članovima tog suda UN biti ukinute vize, kao i da će biti sprovedene i dodatne mere, uključujući ekonomske sankcije, ako Međunarodni krivični sud ne promeni svoj kurs.

Sud, sa sedištem u Hagu, odgovorio je da je to nezavisna i nepristrasna institucija i da će da nastavi sa radom bez obzira na mere Vašingtona, prenela je agencija Rojters.

Organizacija Hjuman rajts voč ocenila je da je odluka Vašingtona "nasilan pokušaj kažnjavanja istražitelja" suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: