Amerika traži izručenje Asanža, Ekvador mu suspendovao državljanstvo

SAD su zatražile izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, saopštila je britanska policija, pošto je Asanž uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

15:03

Amerika traži izručenje Asanža, Ekvador mu suspendovao državljanstvo
Foto: Thinkstock

"Džulijan Asanž je danas po dolasku u centralnu policijsku stanicu u Londonu uhapšen i u ime vlasti SAD", prenosi Rojters saopštenje policije.

"Asanž će se pojaviti pred Sudom za prekršaje u Vestminsteru što pre je moguće", navodi se u saopštenju.

Ekvador je supsendovao državljanstvo osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, saopštio je ministar spoljnih poslova Ekvadora.

Asanž je uhapšen nakon što mu je Ekvador ukinuo azil u ambasadi.

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora rekao je novinarima da su se Asanž i Vikiliks mešali u poslove Ekvadora, uz tvrdnju da ljudi bliski Asanžu, među kojima su i dvojica ruskih hakera, žive u Ekvadoru, preneo je Rojters.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Pročitajte još:

Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža: Britanija je obećala

Novi problem za Asanža: "Ponovo otvoriti slučaj pred švedskim pravosuđem

Vikiliks optužuje CIA; "Veliki rizik da Asanž bude izručen SAD"

Šta je Asanž uzviknuo dok su ga izvlačili iz ambasade VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: