Šta je Asanž uzviknuo dok su ga izvlačili iz ambasade VIDEO

Na internetu je objavljen snimak na kojem se vidi kako osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža izvode iz zgrade Ambasade Ekvadora i ubacuju ga u policijski kombi.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

14:46

Šta je Asanž uzviknuo dok su ga izvlačili iz ambasade VIDEO
Foto: EPA-EFE/Stringer

Ekvador je povukao odluku o azilu osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu. Istog časa uhapsila ga je britanska policija u Londonu.

Na snimku se čuje i kako Asanž, dok ga ubacuju u kombi, uzvikuje:

"Morate da se oduprete! Možete da se oduprete! Velika Britanija mora da se odupre!"

Vidi se i kako nekoliko muškaraca drži Asanža i gura ga u kombi, dok on na sebi ima lisice, a u rukama drži neki predmet, koji izgleda kao knjiga.

Asanž (47) na snimku, koji je objavljen na nalogu RT-a na Tviteru, izgleda neprepoznatljivo i znatno starije - brada mu je duža, a kosa zapuštena.

Nakon što je vlada Ekvadora ukinula azil osnivaču Vikiliksa, britanska policija je ušla u Ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila Asanža.

"Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije", rekao je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio s njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanž će se u veoma kratkom roku pojaviti u vestminterskom sudu, navela je britanska policija.

Pročitajte još:

Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža: Britanija je obećala

Novi problem za Asanža: "Ponovo otvoriti slučaj pred švedskim pravosuđem

Vikiliks optužuje CIA; "Veliki rizik da Asanž bude izručen SAD"

Amerika traži izručenje Asanža, Ekvador mu suspendovao državljanstvo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: