Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO

Ekvador je povukao odluku o azilu osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu. Istog časa uhapsila ga je britanska policija.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

11:36

Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO
Screenshot/Youtube

Vest je potvrdio nedugo zatim i britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

"Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije", rekao je Džavid, a prenosi agencija Rojters. Podsetimo, Asanž se nalazio u ambasadi Ekvadora čak šest godina jer mu je ta zemlja odobrila azil. Međutim, poslednjih dana postalo je jasno da je osnivač Vikiliksa pao u nemilost Ekvadora, a pogotovo predsednika te zemlje, zbog navodnog mešanja Vikiliksa u poslove zemlje domaćina.

Naime, posle nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Ipak, tada nije pominjano izbacivanje Asanža iz ambasade u Londonu. Zatim je reagovalo i ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora nakon poruke Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se predsednik Ekvadora i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Asanž (47) se nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče. Optužba je u međuvremenu odbačena.

Pored Švedske, i u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata. On je i pobegao upravo zbog tvrdnji da će, čim bude uhapšen, automatski biti predat vlastima SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: