Haos u Sudanu: Izvršen vojni puč, predsednik uhapšen? VIDEO

Sudanska vojska svrgnula predsednika Bašira, uhapsila ga i otpustila vladu. Rojters navodi da je Bašir primoran da podnese ostavku i da su u toku konsultacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

07:56

Haos u Sudanu: Izvršen vojni puč, predsednik uhapšen? VIDEO
Arhivska fotografija sudanskog predsednika: Foto Tanjug/AP

Libanska televizija "Majadin" saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu, preneo je Sputnjik. .

Rojters navodi da je Bašar "odstupio" s funkcije i da su u toku konsultacije o prelaznoj vladi. Sputnjik internešenel navodi da je jedan ministar potvrdio da je Bašir prepustio funkciju vojsci i da su u toku razgovori za formiranje vonog veća koje će preuzeti njegove dužnosti.

Agencija AP prenosi da je nejasno gde se sada Bašir nalazi i šta se tačno dešava. Čeka se saopštenje ministra odbrane, navodi Al Džazira.

U međuvremenu, svetski mediji prenose i da su vojnici pretresli štab Islamskog pokreta sudanskog predsednika u Kartumu, prenosi Rojters.

Sudanska nacionalna obaveštajna agencija i bezbednosna služba objavila je da su iz zatvora pušteni svi politički zatvorenici širom zemlje. I Rojters je, pozivajući se na državnu televiziju, preneo da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog saveta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Sudanski list "Sudan tribjun" izveštava da je u Kartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju "vojni marševi", a vojska obećava da će uskoro dati "važno saopštenje". Prema rečima svedoka, vojska je u Kartumu zauzela sva važna mesta od ranih jutarnjih sati, a na ulicama su parkirana oklopna vozila i tenkovi. Na ulicama su se okupili građani koji čekaju ranije najavljeno saopštenje snaga bezbednosti i pozdravljaju promenu vlasti.

Omar el Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije, SAD su njega i njegovu vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.

Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Darfuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina.

Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: