Kile: Srbija da poveća usklađenost sa spoljnom politikom EU

Srbija se prošle godine uskladila sa 28 od 54 spoljnopolitičke deklaracije EU, što je najniža stopa usklađenosti medju svim zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

13:32

Kile: Srbija da poveća usklađenost sa spoljnom politikom EU
Ilustracija: Thinkstock

To je izjavio danas predstavnik Nemačke u Komitetu za proširenje EU Aksel Kile.

"Mi u EU to smatramo nesretnim rezultatom i nadamo se da će Srbija ubuduće imati veći procenat usklađenosti s deklaracijama EU", rekao je Kile.

On je bio učensik konferencije "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019" u Beogradu.

Podsetivši da zemlje kandidati treba progresivno da usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, on je dodao da je stopa usklađenosti pala u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila skoro 67 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da napravi analizu svojih bezbednosnih politika što pre, a koja treba da bude usklađena sa osnovnim principima spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, rekao je da nema kristalnu kuglu da predvidi šta će se dogoditi, ali i dodao da će bilo kakve ozbiljne promene uticati na ključne elemente, kako zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, tako i na proces proširenja.

Kile je rekao da će proces odlučivanja o daljim koracima u procesu pridruživanja biti otežan zbog majskih izbora jer će kasniti izveštaji o napretku zemalja, te da će biti teže da se u kratkom roku dodje do dogovora svih država članica o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: