Haftarove snage na 11 km od Tripolija: Čuju se pucnji

Snage opozicione Libijske nacionalne armije Kalife Haftara nalaze se oko 11 km od centra Tripolija, zabarikadirane čeličnim kontejnerima, s mitraljezima.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

12:15

Haftarove snage na 11 km od Tripolija: Čuju se pucnji

Stanovnici Tripolija kažu da su čuli sporadičnu pucnjavu na obodima grada, dok avioni preleću iznad grada.

Ujedinjene nacije saopštile su da je trenutno raseljeno oko 4.500 ljudi zbog sukoba u Libiji.

Bolnice u Tripoliju i okolini prijavile su da je u borbama u prestonici Libije poginulo 47 ljudi, a 181 čovek je ranjen, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Portparol SZO Tarik Jašarević izjavio je da su većina žrtava borci sa obe zaraćene strane, ali da među njima ima i lekara i drugih civila, prenosi Rojters. Iz SZO upozoravaju da bi nova eskalacija sukoba u Libiji mogla da dovede do nestašice medicinskih zaliha.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, u kome kontrolu ima međunarodno priznata vlada predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio "novom Gadafiju", kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom "Vulkan gneva", radi odbrane prestonice Libije.

Od pada bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija 2011. godine, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dve suprotstavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od leta 2014. godine politički je podeljena na dve vlade - samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sedištem u Tripoliju, s premijerom Fajezom Sarajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: