Predsednica Hrvatske: Propast arbitraže je pravosudni skandal

Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović navodi da je propast arbitraže o hrvatsko-slovenačkoj granici pravosudni skandal a ne obaveštajno pitanje.

Izvor: Beta

Utorak, 09.04.2019.

19:19

Predsednica Hrvatske: Propast arbitraže je pravosudni skandal
Foto: EPA-EFE/Christian Bruna

"Odbacujemo ovaj pokušaj zamene teza", rekli su novinarima u kabinetu hrvatske predsednice povodom navoda Slovenije o delovanju hrvatske obaveštajne službe u toj zemlji.

U kabinetu su, kako prenose hrvatski mediji, istakli i da je "činjenica da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, što je rezultiralo propašću arbitraže".

"Predsednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenačkih medija, ni direktno, ni preko posrednika. O tezama slovenačkih medija saznala je upravo iz samih medija", naveli su u njenom kabinetu.

Premijer Slovenije Marjan Šarec rekao je danas da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje, jer je navodno SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces. Priča je dodatno eskalirala pošto je juče POP-TV objavila da je Ivan Tolj, prvi čovek austrijske medijske kuće Stirija u Hrvatskoj, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Optužbe iz Slovenije ranije su odbacili i SOA i Vlada Hrvatske. Hrvatska je izašla iz arbitraže sa Slovenijom posle afere u kojoj su objavljeni tonski zapisi koji potvrđuju dogovore slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zvaničnice Simone Drenik o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska zbog toga ne priznaje odluku arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: