"Vojska na granici sa Srbijom? Ne, proveriti ilegalno naoružavanje"

Predsedavajući Presedništva BiH Milorad Dodik da ne podržava ideju Denisa Zvizdića o angažovanju vojske na granici kako bi se sprečio ulazak migranata iz Srbije

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.04.2019.

15:38

Foto: Tanjug/Instagram profil Buduænost Srbije

"Predsedništvo BiH odlučuje o upotrebi vojske. Ja sam protiv toga", rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon što je sa predsednikom Srbije obišao Sabornu crkvu Svete Trojice.

Na pitanje da li bi to pitanje bilo rešeno angažovanjem hiljadu graničnih policajaca, Dodik kaže da će u RS biti angažovan rezervni sastav tamo gde je to potrebno i u skladu sa zakonima.

"Mi nismo opredeljeni da u RS pravimo kampove za migrante, razumemo da su oni u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, gde mogu naljaše da predu u EU", rekao je on.

Zvizdić je juče u Sarajevu izjavio da, ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema "istočnim susedima".

"Pratićemo situaciju. Već smo zatražili od Predsedništva BiH da nam odobri angažovanje pripadnika Oružanih snaga, ali inženjerskih jedinica, dakle ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će sprečiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije", kazao je Zvizdić. Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je da se provere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

Dodik je, nakon obilaska radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, upoznao, pred novinarima, predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa informacijama da su u tom gradu u poslednja tri meseca održane sednice predstavnika raznih odbora SDA i da obaveštajne zajednice organizuju popis svih vojno sposobnih pripadnika bošnjačke zajednice.

„Prave profile, ko je bio u ratu, ko nije vojno obučen, da se pripreme po njima za neke eventualnosti“, kazao je on.

Dodik je ukazao na to da su fabrike namenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, povećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

„Neprihvatljivo je da fabrika namenske industrije proizvodi nestso mimo odluke vlasti i potreba vojske“, poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Savetu ministra podobne Srbe kako bi pustili namensku industriju da proizvodi oružje, a obaveštajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

„Moraćemo to da rasčistimo u budućnosti“, objasnio je on.

Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uverljivih mesta, i da poseduje i datume kada su održavani sastanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: