Incident u Tirani: Srbija ne želi da učestvuje sa delegacijom Kosova

Konferencija o klimi na zapadnom Balkanu koja je trebalo da bude održana danas u Tirani otkazana je zbog incidenta između delegacija Kosova i Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 05.04.2019.

16:45

Incident u Tirani: Srbija ne želi da učestvuje sa delegacijom Kosova

Prema portalu Koha.net, delegacija Srbije nije htela da učestvuje sa delegacijom Kosova, iako su obe pozvane na konferenciju, a predstavnici Kosova nisu prihvatili da budu predstavljeni pod fusnotom UNMIK-a pošto su nezavisna država.

Srpska strana nije prihvatila učešće Kosova na konferenciji i zbog toga je napustila konferenciju.

Kosovski ministar životne sredine i prostornog planiranja Fatmir Matoši rekao je novinarima, nakon što je konferencija otkazana, da niko ne treba da sanja da može da isključi Kosovo sa ovakvih sastanaka.

Ministar prostornog planiranja Albanije Blendi Klosi je rekao da je postignuta saglasnost sa UN i Srbijom, ali da se oni nisu saglasili da Kosovo ima pravo glasa.

"Kosovo je imalo status specijalnog gosta", rekao je Klosi.

U saopštenju MŽSPP Kosova ističe se da je ministar Matoši odlučio da bojkotuje konferenciju čim je saznao da će Kosovo biti predstavljeno fusnotom i uz pratnju zvaničnika UNMIK-a.

Kako je u saopštenju navedeno, on je odluku o bojkotu doneo u znak protesta zbog načina predstavljanja Kosova, jer je, po njemu, to neprihvatljivo za Kosovo.

"Rekao sam i zvaničnicima Ujedinjenih nacija da niko ne treba da sanja da će biti čiste životne sredine, efikasne borbe protiv klimatskih promena na zapadnom Balkanu, ako ima snova da se jedna zemlja može isključiti od projekata ili odlučivanja na okruglim stolovima", kazao je Matoši.

Nakon što je Matoši napustio konferenciju, to je učinio i domaćin sastanka albanski ministar Klosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: