"Trupe neka krenu na Tripoli", reagovale SAD, VB, FR, UAE i Italija VIDEO

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji Kalifa Haftar naredio je svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 04.04.2019.

18:11

Foto: Tanjug/AP

Tripoli je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju.

Kako je preneo Rojters, Haftar je poziv objavio u video-snimku naslovljenom "Operacija oslobađanja Tripolija".

Komandant istočnih libijskih snaga lojalnih Haftaru izjavio je ranije da su njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nad gradom Garjanom, oko 100 kilometara južno od prestonice Tripolija.

Libija je od svrgavanja s vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija podeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju s premijerom Serajom na čelu i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA), podseća Rojters.

Grad Garjan je bio lojalan vladi u Tripoliju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u sredu da je bio u poseti Libiji kako bi sprečio sukob između suparničkih vlasti u zemlji.

SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su sve strane u Libiji da odmah smire tenzije, jer preti ponovno razbuktavanje neprijateljstava.

"U ovom delikatnom trenutku tranzicije u Libiji vojni potezi i pretnje jednostranim akcijama samo rizikuju ponovo da ubace Libiju u haos", navele su vlade ovih zemalja u zajedničkom saopštenju koje je izdao američki Stejt department.

Oni su naveli da čvrsto veruju da ne postoji vojno rešenje za libijski sukob i da su njihove vlade suprostavljene svakoj vojnoj akciji u Libiji i da će smatrati odgovornom svaku libijsku fakciju koja podstakni gradjanski sukob.

U zajedničkom saopštenju oni su ponovo potvrdili podršku UN za rešenje krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: