Karadžić bez mogućnosti žalbe na doživotni zatvor

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus nije dozvolio Radovanu Karadžiću da uloži žalbu na presudu kojom je osužen na doživotni zatvor.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.04.2019.

13:35

Karadžić bez mogućnosti žalbe na doživotni zatvor
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

U odluci predsednika Mehanizma navodi se da nema zakonsikh osnova za ulaganje takve žalbe, kao i da zbog toga nema ni razloga da imenuje novo žalneno veće koje bi o tome odlučivalo.

Karadžić je prošle nedelje tražio formiranje veća koje bi razmatralo žalbu na dužinu kazne, jer je prema stavu odbrane, Žalbeno veće Mehanizama pogrešilo kada mu je kaznu sa 40 godina zatvora povećalo na doživotni zatvor, jer nije vodio računa o "praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji" čime mu je, pored ostalih, prekršio ljudska prava.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta pravosnažno na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnoasti, kršenja zakona i obbičaja ratovanja.

Ova presuda je pravosnažna, ali on bi i dalje mogao da zahteva reviziju presude, ukoliko njegov pravni tim pronađe nove dokaze koji nisu bili izvođkeni tokom suđenja a imali bi uticaj na konačnu presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: